Vänsterpartiet Ludvika

Ludvika behöver en fritidsbank

I vår kommun finns fantastiska möjligheter till många olika fritidsaktiviteter. Samtidigt är Ludvka en av de kommuner i Sverige som har högst andel barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer.

För att säkerställa att alla barn och ungdomar ska kunna ta del av det rika utbudet av fritidsaktiviteter vill vi att Ludvika kommun i likhet med många andra svenska kommuner inför en så kallad fritidsbank.

En fritidsbank innebär att den som behöver kan låna olika former av sportutrustning såsom skidor, skridskor och fotbollsutrustning på samma sätt som man idag kan låna böcker på ett bibliotek.

Liknande lösningar finns i många andra kommuner, bland annat i vår grannkommun Smedjebacken. Det är hög tid att detta införs även i Ludvika.

Genom att driva fritidsbanken som ett arbetsmarknadsprojekt kan verksamheten dessutom skapa ett antal välbehövliga nya jobb som kan ta människor från utanförskap och bidragsberoende till jobb och egen försörjning.

I vårt budgetförslag har vi med pengar för att finansiera en fritidsbank. Vi vill antingen att verksamheten drivs i kommunal regi eller att kommunen upphandlar tjänsten från ett icke vinstdrivande socialt företag.

En fritidsbank i Ludvika kommun vore en viktig rättvisereform som på allvar skulle underlätta inte minst för de många barnfamiljer som idag lever under väldigt knappa förhållanden.

Det ska inte vara en plånboksfråga om ett barn ska kunna åka skidor i Säfsen eller Fjällberget, börja spela fotboll eller åka skridskor.

Kommunen har ett stort ansvar att säkerställa att alla barn och ungdomar i kommunen ska kunna ta del av det fantastiska utbud av fritidsaktiviteter som finns runtom i Ludvika kommun.

Vänsterpartiet föreslår en rad åtgärder som skulle säkerställa alla barn och ungdomars möjlighet att ta del av såväl kultur- som fritidsaktiviteter. Förutom en fritidsbank vill även vi införa avgiftsfri kulturskola.

Därför ska du rösta på Vänsterpartiet

Läs vårt lokala valprogram

Denna webbplats använder cookies för att förbättra webbupplevelsen och möjliggöra ytterligare funktionalitet View more
Acceptera