Vänsterpartiet Ludvika

Efter regeringens besked – avbryt nedskärningarna

Dra i nödbromsen, rädda välfärdenDe 3,5 miljarder som regeringen nu meddelar att man tänker förstärka kommunsektorn med är långt ifrån tillräckligt för att säkra välfärden, men det är ett steg i rätt riktning. För Ludvikas del innebär beskedet att kommunen lågt räknat kommer få ökade statsbidrag på 9 miljoner kronor under 2020. Tillsammans med den ospecificerade posten ”budgetreservation” på 3 miljoner innebär det att Ludvika kommun även med ett orealistiskt högt överskottsmål på 2 procent har 12 miljoner kronor ytterligare som kan användas för att stoppa eller i vart fall mildra de planerade nedskärningar i välfärden.

Därför begär nu Vänsterpartiet bland annat att den beslutade stängningen av öppna förskolan och avlövningen av Säfsgården i Fredriksberg omgående avbryts. Regeringen skjuter nu till extrapengar och syftet är att undvika planerade nedskärningar, då är det rimligt att kommunen drar i handbromsen och stoppar exempelvis avlövningen av Säfsgården och stängningen av öppna förskolan.

Sedan tidigare har Vänsterpartiet aviserat att man kommer lyfta frågan om hur öppna förskolan kan räddas när kommunstyrelsen sammanträder den 21 januari. Nu när regeringen presenterat extrapengar till kommunerna kommer Vänsterpartiet begära att kommunstyrelsen både stoppar nedläggningen av öppna förskolan och den planerade avlövningen av Säfsgården i Fredriksberg.

Man kommer också föreslå att kommunen ska påbörja arbetet med att revidera budgeten för 2020. Så snart vi vet mer i detalj hur mycket extra pengar som Ludvika kommun får på grund av detta tillskott menar vi att kommunfullmäktige behöver revidera kommunens budget och fördela tilldelade medel så att så mycket av nedskärningarna som möjligt kan stoppas.

Det innebär bland annat att vi vill skjuta till mer pengar till ökad bemanning i äldreomsorgen och stärka skolans budget. Exakt hur vi vill fördela pengarna kommer vi presentera när det står klart exakt hur mycket extra pengar som Ludvika kommun kommer att få.

För ytterligare information

Lars Handegard
Oppositionsråd
076-555 81 97
lars@handegard.se

Därför ska du rösta på Vänsterpartiet

Läs vårt lokala valprogram

Denna webbplats använder cookies för att förbättra webbupplevelsen och möjliggöra ytterligare funktionalitet View more
Acceptera