Vänsterpartiet Ludvika

Rädda öppna förskolan i Ludvika

RäddaÖppnaförskolaniLudvikaAv besparingsskäl så vill Social- och utbildningsnämnden i Ludvika kommun bland annat stänga öppna förskolan i Ludvika Den budget som den styrande majoriteten beslutat ska gälla för 2020 är en tydlig och hård nedskärningsbudget som kommer att slå hårt mot välfärden i hela kommunen. Vi har sett hur beslut fattats om att sänka bemanningen inom äldreomsorgen och hur man beslutat avlöva Säfsgården i Fredriksberg från sitt demensboende. Förutom att skolan nu saknar pengar för att öppna nödvändiga förskoleavdelningar i nybyggda och inhyrda lokaler kommer nu också den så viktiga öppna förskolan att stängas.

Även om Ludvika och övriga kommuner verkligen behöver ytterligare pengar från staten, något som Vänsterpartiet nu pressar regeringen om att skyndsamt lösa genom en extra ändringsbudget, så finns det alternativ för att undvika de flesta av de planerade nedskärningarna. I Vänsterpartiets fullt ut finansierade förslag till budget för 2020 föreslog vi att skola/förskola skulle tilldelas 11 miljoner mer än vad majoriteten beslutade. Med dessa pengar hade Social- och utbildning inte behövt genomföra dessa besparingar.

Öppna förskolan är en oerhört viktig verksamhet som spelar en viktig roll inte minst i integrationssynpunkt och som social mötesplats för små barn och deras föräldrar. När man nu från den politiska majoriteten dessutom beslutat höja avgiften till förskolan för fattiga barnfamiljer kommer allt fler vara beroende av en fungerande öppen förskola i Ludvika.

Kombinationen att höja avgifterna i förskolan för fattiga barnfamiljer och att samtidigt stänga den öppna förskolan är svårslaget usel.

Det finns en möjlighet att rädda öppna förskolan även inom den snåla nedskärningsbudgetens ramar. Under kommunstyrelsen finns en ospecificerad budgetpost på 3 miljoner kronor – en budgetreservation som inte är avsatt för något specifikt ändamål utan kan fördelas till olika verksamheter.

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 21 januari kommer Vänsterpartiet föreslå att 800.000 kronor av dessa medel reserveras för att finansiera öppna förskolans verksamhet.

Rädda öppna förskolan

För ytterligare information

Lars Handegard
Oppositionsråd
076 – 555 81 97
lars@handegard.se

Därför ska du rösta på Vänsterpartiet

Läs vårt lokala valprogram

Denna webbplats använder cookies för att förbättra webbupplevelsen och möjliggöra ytterligare funktionalitet View more
Acceptera