Vänsterpartiet Ludvika

Vänsterpartiet starkt kritiskt till Ludvikahems skatteplanering, begär svar från finansministern

Efter att det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem på fredagen beslutat att bolagets vinst på över 75 miljoner ska hållas borta från beskattning genom aktiv skatteplanering begär nu Vänsterpartiet svar från finansminister Magdalena Andersson vilka åtgärder ministern tänker vidta för att förhindra att kommunalt ägda bolag genomför transaktioner enbart i syfte att slippa betala skatt.

Genom att Ludvikahem skickar sitt resultat i så kallat koncernbidrag till Ludvika Kommunfastigheter AB kan man undvika att betala över 15 miljoner i skatt. Bakgrunden till detta är att kommunfastigheter har stora ackumulerade förlustavdrag.

– Att genomföra transaktioner enbart i syfte att slippa betala skatt är moraliskt förkastligt och något som kommunala bolag inte borde syssla med, säger oppositionsråd Lars Handegard i en kommentar.

Vänsterpartiet anser att kommunala bolag i allmänhet, och socialdemokratiskt ledda kommunala bolag i synnerhet borde avstå från att genomföra den här typen av skatteplanering. Den gemensamma välfärden är skattefinansierad och självklart ska kommunala bolagsvinster beskattas för att bidra till finansieringen av vår gemensamma välfärd.

Ludvikahems agerande innebär att man undviker att betala omkring 15 miljoner i skatt på sin vinst.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare i olika sammanhang uttryckt sig kritiskt mot kommuner vars bolag på olika sätt försöker undvika beskattning. Vänsterpartiet kommer nu med anledning av Ludvikahems agerande att ställa en skriftlig fråga till finansministern i riksdagen.

Det är partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson som kommer att ställa frågan till statsrådet.

– Jag kommer påtala det problematiska i att Ludvikas socialdemokratiska styre ägnar sig åt skatteplanering för att undvika skatt inte minst med tanke på skattens betydelse för välfärdens finansiering. Frågeställningen blir vad finansministern avser vidta för åtgärder med anledning av Ludvikas skatteplanering., säger Ulla Andersson i en kommentar.

På styrelsemötet yrkade Vänsterpartiets ledamot Conny Bringås på att koncernbidraget skulle strykas och att Ludvikahem istället skulle betala skatt på sin vinst. Detta röstades ner av övriga styrelseledamöter från Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Det är beklämmande att se hur Ludvikas socialdemokrater ännu en gång visar att man helt tappat sin ideologiska kompass. Ett S-lett kommunalt bolag borde inte syssla med skatteplanering, avslutar Handegard.

För ytterligare information

Lars Handegard (V)
Oppositionsråd Ludvika
lars@handegard.se, 076-555 81 97

Ulla Andersson (V)
Ekonomis-politisk talesperson
Vänsterpartiet
ulla.andersson@riksdagen.se, 08-786 46 59

Conny Bringås (V)
Styrelseledamot Ludvikahem AB
conny.bringas@telia.com, 070-252 03 11

Därför ska du rösta på Vänsterpartiet

Läs vårt lokala valprogram

Denna webbplats använder cookies för att förbättra webbupplevelsen och möjliggöra ytterligare funktionalitet View more
Acceptera